TISZTELT OLVASÓ ! ÜDVÖZÖLJÜK A NAPENERGIA NAPELEMEK OLDALON.
monogram

A napot befoghatjuk közvetlenül elektromos áram termelésre is! A napelem működése A napelem cellákból épül fel, melyek a napfényt elektromos árammá alakítják. Minden cellában félvezető rétegek találhatók. A cellákra eső fény elektromos mezőt hoz létre a rétegek között, és áram jön létre. A fény erőssége határozza meg, hogy mennyi áram jön létre cellánként. A napelemes rendszer nem csak erős napsütésben működik, esős és borús napokon is termel áramot a visszaverődött, átszűrődő napfény hatására. A napjainkban gyártott napelem típusokat a felhasználásuk szerint, adott felhasználási célok szerint elkülöníthetjük. Ennek megfelelően érdemes napelem típust választani. Mindegyik típusnak megvannak a sajátosságai, így adottságai szerint egyik napelem típusra sem lehet rosszabb vagy jobb jellemzőt használni, inkább azt, hogy melyik milyen célra jó. Az egyik választási szempont például az egyéni vásárló szempontjából az ár. Elsőre máris megtévesztő lehet, mivel kizárólag ennek a szempontnak a figyelembevételével egyből az amorf szilícium napelem típusra esne a választás. Egyetlen napelem vásárlásánál még igaza is lehetne a vevőnek. Ekkor viszont jön a következő szempont, ahol máris egy másik típusra terelődik a figyelem, mégpedig a kristályos napelem típusra. Hogy miért?

sola gazda Mert a napelemeket általában nem önmagukban, hanem áramtermelő rendszerekben használjuk, így annak kiegészítő elemeit, felszerelő kereteket, egyéb rendszerelemeket is be kell szereznünk. Mindezek mellett pedig van egy adott telepítési felületünk, ami szűk keresztmetszetet jelent. Az amorf szilícium napelem sajnos hiába az egyik legolcsóbb típus, ha a felülete majd háromszorosa a monokristályos vagy polikristályos napelemhez képest. Tehát amit esetleg megnyerünk a napelem beszerzéskor, azt bőven megfizetjük a többlet mennyiségű felszerelő kereteknél. Mindemellett a napelemeknek szánt értékes hely korlátja, például a háztető déli része nem teszi lehetővé a szükséges mennyiségű napelem felszerelését. Az amorf szilícium napelemet összefoglalva tehát akkor érdemes vásárolni, ha a felhelyezéshez nagyon nagy és olcsó felület áll rendelkezésre. Amikor tehát azt látjuk, hogy kis teljesítményű amorf szilícium napelemet kínálnak nekünk, egyből következtethetünk arra is, hogy csupán a kedvező ár csábításának okán és nem szakmai szempontból vetetik meg velünk azt. Jelenleg a monokristályos napelemek a legkedveltebb napelem típusok világszerte. Szintén kedvelt napelemes eszköz a polikristályos napelemváltozat.

házi megoldásHa arra vagyunk kiváncsiak, hogy mi számít igazán újdonságnak mostanában a napelemes technológiák között, akkor az organikus PV fejlesztése a leggyakrabban előhozott téma. Az organikus napelem technológiák valójában két fő irányt jelentenek: 
- félvezető organikus polimerek
- fényérzékeny festett cellák (dye-sensitised cells, DSC).

És itt vannak a szén alapú napelemek.

Hátizsák,sátorlap,és társaik.

A fejlődés nem áll meg!

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

2010-2011
Minden jog fentartva