TISZTELT OLVASÓ ! ÜDVÖZÖLJUK A SZÉLGENERÁTOROK OLDALON.
monogram
szél logó

Függőleges vagy vízszintes tengelyű szélgenerátor

Függőleges vagy vízszintes tengelyű szélgenerátorszéllapátmágneses turbina

A függőleges tengelyű és a vízszintes tengelyű szélgenerátor az előnyösebb? Igaz-e hogy a függőleges tengelyű szélgenerátor zajtalan? Melyiknek jobb a hatásfoka? Üzleti vagy szakmai alapon dícsérik ez vagy azt a megoldást? Függőleges vagy vízszintes tengelyű szélgenerátor?

Ahhoz azért túl sokszor intézik hozzánk ezt a kérdést, hogy szó nélkül elmenjünk e mellett. Mégis mi lehet az oka mindennek. Több szempontból is gondolkodhatunk úgy, hogy a függőleges tengelyű szélgenerátor esetleg jobb lehet, mint a vízszintes tengelyű, bár sajnos tévesen hisszük ezt.

Az elsődleges ok, hogy függőleges tengelyű szélgenerátorban gondolkodunk, talán az, hogy ennél a típusnál "úgymond" bárhonnan érheti a szél a berendezést. Ez elég gyenge érv, mivel a vízszintes tengelyű eszköz szintén széliránykövető, tehát jöjjön a következő jellemző érvelés. Azt mondják, hogy függőleges tengelyű szélkerék zajtalan vagy csendesebb járású. Nos, amikor a szél olyan sebességgel fúj, hogy az már energiatermelést is eredményez, ilyenkor a különböző tereptárgyak a szél hatására zajosakká válnak, így a fák levelei susognak, a villanyvezetékek süvítő hangot hallatnak stb. Ilyenkor a "csúf" vízsintes tengelyű szélgenerátor is némi zajt bocsát ki, mert a lapátokról leváló légáramlatnak hangja van. Ez a hang vagy zaj, természetesen az egyéb tereptárgyak hangjával együtt minden viharban előfordul. Ilyenkor termel igazán jól a szélgenerátor. Normális esetben tehát minden ami a szél útjában áll, így a szélgenerátor is zaj forrása lehet.

Mi van a függőleges tengelyű változattal? Egy biztos, hogy ennek a berendezésnek is forogni kell ahhoz, hogy áramot indukáljon a benne lévő generátor. Mégpedig ennek is ugyanakkora sebességű mozgásnak kell lenni, mivel a beépített generátorra itt is igaz, hogy a sebességgel arányos a termelése. Miért lehet ennek kisebb zaja, már ha kisebb ez a zajhatás? Egyrészt talán azért, mert az ilyen lapátszerkezet általában kisebb szél által befogott felülettel rendelkezik, mint a vízszintes tengelyű szélgenerátor, márpedig ez sajnos hátrány a szélenergia felhasználásánál. Másrészt talán kisebb a sebessége, ami szintén nem kedvez az áramtermelésnek. Előfordul még egy szempont, amiért a függőleges tengelyű szélgenerátort szokták előnyben részesíteni. Ez pedig abból ered, hogy a vízszintes rendszerű berendezés telepítéséhez esetenként engedélyt kell kérni az azt tartó oszlop magassága miatt. Ekkor ismét előjön a függőleges tengelyű szélgenerátor, mint "mentő ötlet". Amennyiben viszont a szélgenerátort nem a megfelelő magasságban helyezzük el (ideális a környező terptárgyaknál 6-8 méterrel feljebb), akkor az energiatermelésre és a lapátokra egyaránt káros és kaotikus turbulens hatások rontják le az elvárt eredményt.

A szélgenerátorok, szélerőművek összetett, több tudományágat érintő szakterületté váltak. Mindezt átlátni nem mindenki számára könnyű, talán nem is szükséges. Abból némi következtetés viszont levonható, hogy a gyakorlatban milyen megoldással találkozunk többször, mert vélhetően nem ok nélkül használnak egyes megoldásokat sűrűbben.

 

aerocamszélkerék

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

2010-2011
Minden jog fentartva